Ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλίας, Romano Prodi, έκανε μια ενδιαφέρουσα δήλωση πριν λίγες μέρες απ’τη Μπολόνια, πόλη της «Διαδικασίας της Μπολόνια» σχετικά με το μέλλον του Erasmus.

Ο Πρόντι υποστηρίζει πως θα ήταν πολύ θετικό στο μέλλον η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus– που φέτος κλείνει και 20 χρόνια ζωής- να γίνει υποχρεωτική προϋπόθεση για τη λήψη ενός προπτυχιακού τίτλου. Ο φοιτητής να πρέπει να περάσει τουλάχιστον 6 μήνες σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή των υπολοίπων συνεργαζόμενων χωρών που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα) φοιτώντας σε κάποιο ίδρυμα, δουλεύοντας σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία ή/και προσφέροντας κοινωνικό έργο στην χώρα υποδοχής.

Ο ίδιος ο Πρόντι, αθεράπευτος ευρωπαϊστής, υποστηρίζει πως αν περάσει το παραπάνω μέτρο θα βοηθήσει στη γεφύρωση της σκέψης μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των ευκαιριών που αυτή προσφέρει, όχι μόνο για σπουδές αλλά και για κουλτούρα-εργασία.

Περισσότερα εδώ.
(στα ιταλικά)

Ίσως αν εφαρμοζόταν το παραπάνω μέτρο να βλέπαν ορισμένοι φοιτητές πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα πανεπιστήμια στην Ένωση και να συνειδητοποιούσαν τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την εξυγίανση του ελληνικού συστήματος. Κυρίως σε θέματα όπως το Άσυλο ή η πανεπιστημιακή διοίκηση.