Για άλλη μια φορά στη Γερμανία ολοκληρώνονται κατατάξεις αξιολόγησης των εκεί πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από κάποιον φορέα. Οι αξιολογήσεις γίνονται είτε από κρατικά εποπτευόμενους οργανισμούς (όπως ο CHE), είτε από εκδοτικούς οίκους γενικού ενδιαφέροντος (πχ το γνωστό περιοδικό Focus).

Διαβάζοντας τη μεθοδολογία του Focus για το 2007 όπως και τα προηγουμένα έτη, βλέπω πως το συγκεκριμένο περιοδικό μίσθωσε τις υπηρεσίες της Thompson Scientific, ιδιωτική εταιρεία της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ γνωστή για το Institute for Scientific Information (ISI) και το τεράστιο ευρετήριο αναφορών (citation index) επιστημονικών δημοσιεύσεων που κατέχει. Ουσιαστικά το Focus ζήτησε απ’την παραπάνω εταιρεία να κάνει τη χρονοβόρα διεργασία της δημιουργίας ενός ειδικού καταλόγου αναφορών δημοσιεύσεων, εργασιών κι ανακοινώσεων των καθηγητών αποκλειστικά για τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Τα ερωτήματα είναι:

  • Γιατί δεν κάνει κι ένα ελληνικό περιοδικό ή εφημερίδα μια παρόμοια προσέγγιση;
  • Γιατί δεν κάνει μια απόπειρα το ίδιο το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας μέσω σύμπραξης με την Thompson Scientific για τη δημιουργία ενός αποκλειστικού ελληνικού δικτύου indexing (επιλέγοντας τα περιοδικά που θέλει απ’τα διεθνή) ή τέλος πάντων ένα ευρετήριο αξιολόγησης Ελλήνων ερευνητών;

Ωσότου να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι χειροκίνητα και χρονοβόρα τις απαραίτητες αντικειμενικές μετρήσεις. Όπως και να’χει το πράγμα η αρχή- με την αξιέπαινη ατομική πρωτοβουλία του Θέμη- έχει γίνει και μπορείτε να τη βρείτε στα παρακάτω δύο URLs που οδηγούν στην πρώτη εν γνώσει μας ανεξάρτητη αξιολόγηση ελληνικών Τμημάτων ΑΕΙ:

http://axiologisi.info και http://gu-ranking.info

(χρησιμοποιήστε όποιο απ’τα δύο προτιμάτε για σύνδεση απ’τις προσωπικές σας ιστοσελίδες και blogs)