Διαφωνίες με τον κ. Μπαμπινιώτη έχω εκφράσει πολλές κατά καιρούς. Αλλά το τελευταίο άρθρο του στο σημερινό Βήμα με τίτλο«Πανεπιστήμια ή Επαγγελματικές Σχολές» με εξόργισε πραγματικά. Σε αυτό το άρθρο ο κ. Μπαμπινιώτης, εκτός που αναμασάει τα γνωστά και τετριμμένα περί παιδείας ως αυτοσκοπό, γράφει και το εξής βαρύγδουπο:

«Διδασκαλία χωρίς έρευνα είναι αδιανόητη»

Πρώτα από όλα, αυτό δεν είναι σωστό. Υπάρχουν πάμπολλα κολέγια στην Αμερική που παρέχουν αξιόλογη τριτοβάθμια Παιδεία (με όλη τη σημασία της λέξης) χωρίς οι διδάσκοντες σε αυτά να επιδίδονται σε έρευνα. Ασφαλώς το «ερευνητικό πανεπιστήμιο» όπου συνυπάρχουν η διδασκαλία και η έρευνα είναι το ιδανικό. Αλλά δεν είναι καθόλου «αδιανόητο» να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο στο προπτυχιακό επίπεδο.

Όμως το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι η υποκρισία του κ. Μπαμπινιώτη. Κι αυτό γιατί ο ίδιος έχει ΜΗΔΕΝ ερευνητικό έργο! Λοιπόν, ο κ. Μπαμπινιώτης είναι γλωσσολόγος. Ας ψάξουμε τις δημοσιεύσεις του. Το Web of Science δείχνει 5 δημοσιεύσεις με ΜΗΔΕΝ αναφορές:

1. Clairis C, Chamoreau C, Costaouec D, et al.
Brno studies in English, vol 30, Minor studies of the Philosophical Department of the Brno University 
FOLIA LINGUISTICA 40 (1-2): 183-184 2006
Times Cited: 0

2.Clairis C, Chamoreau C, Costaouec D, et al.
Brunner contributions to Germanic and Nordic studies. Vol. XVIII 
FOLIA LINGUISTICA 40 (1-2): 184-184 2006
Times Cited: 0

3. Clairis C, Chamoreau C, Costaouec D, et al.
Brunner contributions to Germanic and Nordic studies. Vol. XIX 
FOLIA LINGUISTICA 40 (1-2): 184-184 2006
Times Cited: 0

4.Clairis C, Chamoreau C, Costaouec D, et al.
Typology of the connective syntax. 
FOLIA LINGUISTICA 40 (1-2): 184-184 2006
Times Cited: 0

5. BABINIOTIS G
THE TEACHING OF MODERN GREEK AS A FIRST AND A FOREIGN 2ND LANGUAGE + REPORT ON THEMATIC SESSION-2 
LINGUISTIQUE 28 (2): 115-130 1992
Times Cited: 0

Τα πρώτα 4 είναι Book Reviews.

Το Google Scholar δείχνει 43 hits, τα περισσότερα αναφορές στο Λεξικό του. Όμως συγγραφή λεξικού δεν είναι έρευνα. Εκτός από τις αναφορές στο λεξικό υπάρχουν αναφορές σε άρθρα στο Βήμα, σε βιβλία Γραμματικής που έχει γράψει, αναφορές σε δύο άρθρα στο Amsterdam Studies in the Theory and History of Linguistics, και σε βιβλία όπως «Theoretical Linguistics: An introduction to Modern Linguistics».

Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης ας ψάξουμε μερικούς ξένους γλωσσολόγους. Ο πιό διάσημος νομίζω είναι ο γνωστός μας Noam Chomsky. Το Web of Science για τον Chosmky βγάζει 204 δημοσιεύσεις, h index=15, και σύνολο 2631 αναφορές. Τις προάλλες έγινε στην Ελλάδα συνέδριο γλωσσολογίας. Συμμετέχοντες από την Αμερική ήταν η P. Eckert από το Stanford και ο ΕΑ Schegloff από το UCLA. To Web of Science δείχνει για την Eckert 11 δημοσιεύσεις, h index=5, και σύνολο αναφορών 148. Για τον Schegloff δείχνει 36 δημοσιεύσεις, h index=19, και σύνολο αναφορών 3389.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν έχει κάνει έρευνα στη γλωσσολογία. Μπορεί να ΓΝΩΡΙΖΕΙ γλωσσολογία, μπορεί να έχει γράψει βιβλία για τη γλωσσολογία, μπορεί να έχει εφαρμόσει υπάρχουσες γλωσσολογικές ιδέες στην ελληνική γλώσσα, αλλά ΔΕΝ έχει κάνει ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΡΕΥΝΑ στη γλωσσολογία. Επομένως, είναι υπέρμετρα υποκριτικό να κόπτεται για την έρευνα!

Ο λόγος που άνθρωποι σαν τον Μπαμπινιώτη έχουν επικρατήσει στο δημόσιο βίο είναι ότι δεν υπάρχει κανείς να τους κάνει challenge. Βγαίνει ο τάδε και δηλώνει ειδικός σε κάτι και λανσάρει εαυτόν σε δημοσιογράφους και πολιτικούς. Ε, κανείς δεν θα βγει να τον αντικρούσει. Κι έτσι φτάνουμε σε καταστάσεις όπου «είσαι ό,τι δηλώσεις» και «οι φελλοί επιπλέουν». Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κατάσταση είναι οι λίβελλοι!

Advertisement