Κάποιος έγραψε στο διαδίκτυο ότι κανείς πρέπει πιά να κάνει φόνο σε ελληνικό πανεπιστήμιο για να τιμωρηθεί. Ακόμα και όταν ένας φοιτητής καταθέσει μιά καταγγελία, το πιθανότερο είναι οι διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου να κουκουλώσουν το ζήτημα. Το σκεπτικό μπορεί να είναι «να μην δυσφημιστεί το πανεπιστήμιο», ή «δεν είναι συναδελφικό» ή «ο καταγγελλόμενος έχει ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις». Ως αποτέλεσμα, έχει επικρατήσει πλήρης ατιμωρησία. Ή μάλλον, ο πιό σίγουρος τρόπος για να τιμωρηθείς είναι να προβείς σε καταγγελίες, όπως ο μακαρίτης Στέλιος Αλεξανδρόπουλος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι αντιδεοντολογικές συμπεριφορές ξεκινούν από απλή αδιαφορία και τεμπελιά. Ο καθηγητής μπορεί να στέλνει τον διδακτορικό φοιτητή του να κάνει μάθημα. Μπορεί να αργεί συστηματικά ή να μην εμφανίζεται καθόλου στο μάθημα. Αλλά υπάρχουν και πολύ χειρότερες συμπεριφορές, όπως καθηγητές να φλερτάρουν με φοιτήτριες (για καθηγήτριες με φοιτητές δεν έχω ακούσει …). Αυτό κι αν είναι απαράδεκτο, να χρησιμοποιεί κανείς την εξουσία που έχει πάνω στους φοιτητές του για αισχρό προσωπικό όφελος. Παλιά είχα ακούσει περίπτωση φοιτήτριας την οποία καθηγητής έκοβε επανειλημμένα στο μάθημά του επειδή δεν δεχόταν να κοιμηθεί μαζί του. Για να πω την αλήθεια, μου φάνηκε τόσο χοντρό που αμφισβήτησα τα λεγόμενα της φοιτήτριας. Σκέφτηκα μήπως είναι δικαιολογία για την αδυναμία της να αποφοιτήσει. Όμως μετά από αυτά που ακούω, όλα πλέον είναι πιθανά. Η ελληνική κοινωνία περνάει μιά φάση του «όλα επιτρέπονται» και «ο καθένας για την πάρτη του». Όσοι μάλιστα καταγγέλλουν ανήθικες συμπεριφορές είναι «ηθικολόγοι», ενίοτε και «απολιτίκ».

Είναι φυσικό οι φοιτητές να φοβούνται να κάνουν καταγγελίες για τέτοια θέματα για να μη βρουν το μπελά τους. Αυτό που θέλω να πω στους φοιτητές που διαβάζουν αυτό το μπλογκ είναι το εξής: είμαι διατεθειμένος να κάνω τη δημόσια καταγγελία για χάρη σας, αρκεί να ξέρω ότι η καταγγελία είναι βάσιμη. Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα ευρείας δημοσιότητας. Όπως είπε και ο Rebel, name and shame! Δεσμεύομαι να σεβαστώ την ανωνυμία σας (εκτός κι αν με βασανίσει η ΚΥΠ, εκεί δεν υπόσχομαι τίποτα… ). Αν έχετε λοιπόν να κάνετε οποιαδήποτε καταγγελία, είτε πρόκειται για απλή παραμέληση καθήκοντος, είτε για σοβαρή κατάχρηση εξουσίας, επικοινωνήστε μαζί μου και θα χαρώ να την δημοσιεύσω. Όντας στο εξωτερικό, η πιθανότητες να υποστώ αντίποινα είναι περιορισμένες. Eκτός κι αν στείλουν τίποτα φουσκωτούς από την Αθήνα :=)