Διαβάζω σήμερα ότι γύρω στους 12000 φοιτητές που αρίστευσαν στις περυσινές εισαγωγικές εξετάσεις θα επιδοτηθούν με 500 Ε για την αγορά φορητού υπολογιστή. Αναρωτήθηκα αν είμαι ο μόνος που διαφωνεί με τέτοια μέτρα, μέχρι που είδα το σχόλιο του Δημήτρη Ψυχογιού στο Βήμα. Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό του. Αντιτίθεμαι λοιπόν στην επιδότηση υπολογιστών για τους εξής λόγους:

1. Τα 500 Ε δίνονται ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης του φοιτητή. Μα γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει υπολογιστές σε εύπορα παιδιά; Σημειώνω, όπως και ο κ. Ψυχογιός, ότι οι αριστεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις ανήκουν συνήθως στα μέσα και ανώτερα οικονομικά στρώματα. Οπότε κάνουμε κοινωνική πολιτική με παροχές στους έχοντες! Θέλω και γω να αναγνωριστεί και να ενθαρρυνθεί η αριστεία, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο.

2. Το κράτος είναι καταχρεωμένο και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό στο πώς ξοδεύει χρήματα. Το μέτρο είναι αναποδοτικό (inefficient). Πολλοί από αυτούς τους φοιτητές έχουν ήδη υπολογιστές που μπορεί να είναι και σχετικά καινούριοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους αναγκάσει κανείς να αγοράσουν νέο υπολογιστή (έχουν διωρία μέχρι 31 Μαΐου).

Αντί για αυτά τα φθηνά, ανέμπνευστα, παροχολογικά-ψηφοθηρικά μέτρα, ας δώσουν υποτροφίες σε καλούς φοιτητές που έχουν πραγματικά οικονομική ανάγκη.