Το κείμενο που ακολουθεί το έλαβα στο mail μου. Δεν κατάφερα να επιβεβαιώσω αν προέρχεται όντως από το blog που φέρεται να το υπογράφει, για το λόγο αυτό σημειώνω την επιφύλαξή μου επί της γνησιότητας της υπογραφής. Το παραθέτω, όμως, γιατί κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αρκετά άλλα που βρίσκονται εδώ, και, μολονότι προσωποποιημένο, το περιεχόμενο δεν χάνει την αξία του. Υπάρχουν πολλοί σαν την αποδέκτη της επιστολής στα ελληνικά πανεπιστήμια, και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

 

From: DMR; demasamere [AT] yahoo.comTo: Anna Panagiotarea – anpan_2190@jour.auth.gr

apanagiotarea@ert.gr

Αγαπητή Δρ. Παναγιωταρέα.

Σας απευθύνομαι ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας που είστε, καισυγκεκριμένα σαν Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο Αριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης, μία θέση που συνεπάγεται δηλαδή την μονιμότητα.

Kαι παίρνω αφορμή επειδή σας βλέπω συχνά-πυκνά καλεσμένη στην εκπομπήτουκ. Γιάννη Πρετεντέρη για τα θέματα της παιδείας.H επιλογή του κ. Πρετεντέρη να σας καλεί είναι εξαιρετική.Αναρωτιέμαι πότε θα την εκμεταλλευτεί κάποιος επιτέλους, καθώς ηπαρουσία σας σε τέτοιες συζητήσεις Δρ. Παναγιωταρέα είναι η πλέον κατάλληλη γιανα αποκαλυφθεί η παθογένεια του Eλληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, και τοχάλι στο οποίο έχει περιέλθει.

Bλέπετε Δρ. Παναγιωταρέα, το Eλληνικό πανεπιστήμιο πάσχει πρώτα από όλαόχι γιατί οι φοιτητές κάνουν καταλήψεις. Πάσχει γιατί δε μπορούν νασεβαστούν ένα πανεπιστήμιο όπου κάποια σαν και εσάς, χωρίς σημαντικάακαδημαϊκά προσόντα, χωρίς ερευνητικό έργο, χωρίς διεκπεραίωση τονβασικών υποχρεώσεων που έχετε απέναντι στο πανεπιστήμιο, κατέχει μόνιμη θέσηκαθηγητού σε αυτό.

Θα αναρωτιέστε με ποιο δικαίωμα σας απευθύνω τον λόγο.


H απάντηση Δρ. Παναγιωταρέα είναι ότι πρώτα από όλα με τους φόρους μουπληρώνω τους τρεις μισθούς σας � τον πρώτο στο δημόσιοπανεπιστήμιο, τον δεύτερο στην δημόσια τηλεόραση, την EΡT, τον τρίτο στο ΔημοτικόΡαδιόφωνο της Αθήνας. (Tον τέταρτο μισθό σας τον πληρώνει το Ίδρυμα Ωνάση).

Kαι επιπλέον όπως εσείς διατηρείτε το δικαίωμα να κρίνετε τους φοιτητέςεγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα να κρίνω εσάς.

Tην αφορμή μου την δίνει η προκλητική και θρασύτατη παρουσία σας στα τηλεοπτικά πάνελς ως τιμητού της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία στη χώρα μας, όταν εσείς είστε το χαρακτηριστικότερο αίτιο.

Kαι εξηγώ:

Eπισκέφθηκα τον διαδικτυακό τόπου του πανεπιστημιακού τμήματος στο οποίο διδάσκετε και μόνη εσείς από όλους τους διδάσκοντες δεν αναφέρετε ούτε το αντικείμενο του διδακτορικού σας, ούτε τις δημοσιεύσεις σας, ούτε την έρευνα την οποία πραγματοποιείτε;

Γιατί Δρ. Παναγιωταρέα;

Eίναι μυστικά;

Γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα να μη γνωρίζει την σημαντική συνεισφορά σας στην επιστήμη την οποία απαιτεί η καθηγητική καρέκλα που καταλάβατε;

Πείτε μας λοιπόν κυρία Παναγιωταρέα, ποια είναι η ερευνητική δουλειά με την οποία ασχολείστε στην παρούσα φάση;

Σε ποια έγκυρα περιοδικά του εξωτερικού έχουν δημοσιευθεί εργασίες σας; Για να μην μπερδευτείτε, δεν εννοώ τα άρθρα σας στις εφημερίδες. Δεν εννοώ το μυθιστόρημα μας και το βιβλίο συνέντευξη ενός πολιτικού προσώπου.

Eννοώ αυτά τα επιστημονικά περιοδικά (refereed scientific journals) στα οποίαη δημοσίευση περνάει από κρίση από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, (τολεγόμενο peer review system) και βάσει των οποίων η διεθνής ακαδημαϊκήκοινότητα κρίνει τα μέλη της.

Ποιες από τις εργασίες αυτές υπάρχουν στο «Citation Index», τον κατάλογοεκείνο που παρουσιάζει εργασίες άλλων επιστημόνων που αναφέρονται στοδικό σας επιστημονικό έργο;

Πόσες διδακτορικές εργασίες έχετε επιβλέψει από τότε που γίνατεκαθηγήτρια και που βρίσκονται οι διδακτορικοί φοιτητές σας σήμερα;Mε βάση ποιο επιστημονικό έργο εκλεγήκατε στην βαθμίδα του μόνιμουκαθηγητή στο δημόσιο πανεπιστήμιο;

Ποιο είναι το θέμα του διδακτορικού σας και που το εκπονήσατε; Πουδημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του; Πώς προχώρησε την επιστήμη;

Δρ. Παναγιωταρέα, όταν βγαίνετε στην τηλεόραση οι τηλεθεατές δεν είναιόλοι ανόητοι όπως εσείς πιστεύετε.

Mερικοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και διδακτορικό, έχουν διδάξει σεπανεπιστήμια του εξωτερικού, και γνωρίζουν τη σκληρή, επίμονη, ανελέητηδιαδικασία που χρειάζεται για να ανέβει κάποιος τις καθηγητικέςβαθμίδες.

Απαιτείται κουραστική και χρονοβόρα έρευνα, δημοσίευσή της σε έγκριταπεριοδικά, παρουσίασή της σε συνέδρια, επίβλεψη διδακτορικών εργασιώνκαι ερευνητικού έργου, διδασκαλία σε μεταπτυχιακό επίπεδο και προπτυχιακόεπίπεδο (δηλαδή προετοιμασία παραδόσεων, διορθώσεις εργασιών,βαθμολόγηση εξετάσεων κλπ). Ακόμα και για καθηγητές πανεπιστημίου που έχουναποκτήσει τα διδακτορικά τους από πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται στη διεθνήκατάταξη πολύ υψηλότερα από ότι αυτό στο οποίο έχετε σπουδάσει εσείς,δηλαδή για επιστήμονες με τεράστιο ταλέντο και μεγάλες επιστημονικέςεπιδόσεις, οι απαιτήσεις της καθηγητικής καρέκλας απαιτούν όλο το χρόνοτους, όλη την ενέργειά τους, για πάρα πολλά χρόνια.

Eσείς όμως ζείτε στην Αθήνα, εργάζεστε σε τρεις (τουλάχιστον)διαφορετικέςδουλειές εκτός του πανεπιστημίου, γράψατε ένα μυθιστόρημα, καιταυτόχροναπροσπαθείτε να μας πείσετε ότι εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας στοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε μία άλλη πόλη από εκείνη πουβρίσκεται ο τόπος κατοικίας σας και της κύριας εργασίας σας, στηΘεσσαλονίκη.

Kαι αυτό που με εκπλήσσει Δρ. Παναγιωταρέα, αυτό που με θυμώνει ωςπολίτηκαι ως μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι ότι όχι μόνο δενκρύβεστε,αλλά επειδή έχετε το θράσος να βγαίνετε στις τηλεοράσεις και ναπαριστάνετε την αγανακτισμένη με την κατάντια του Eλληνικούπανεπιστημίου,στην οποία πρώτη από όλους συνεισφέρετε εσείς.

Tο διαδίκτυο είναι ένα νέο μέσο διαλόγου και μετάδοσης πληροφορίας. Ανσαςαδίκησα περιμένω την απάντησή σας την οποία θα δημοσιεύσω χωρίςπερικοπέςαυτούσια στο blog μου, demasamere.blogspot.com όπου βρίσκεται και ηεπιστολή μου προς εσάς.

Mε τιμή,

DMR

Yπόψιν

Αναστασία Δουλκέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα ΜΜΕ, ΑΠΘ

Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα ΜΜΕ, ΑΠΘ

Ελευθερία Καρνάβου, Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού

Προσωπικού, ΑΠΘ

Γιάννης Κρεστενίτης

Γραμματέας Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού,

ΑΠΘ

Γιάννης Πρετεντέρης

Δημοσιογράφος

Στάθης Σταυρόπουλος

Δημοσιογράφος � Σκιτσογράφος

Εφημερίδα Ελευεθεροτυπία

Λάκης Λαζόπουλος

Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Περιοδικό «Δες» Εφημερίδα Παρών

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Εφημερίδα Καθημερινή

Ραδιοφωνικός Σταθμός Σκαι

Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Εφημερίδα το ‘Εθνος

Εφημερίδα Αυγή

Εφημερίδα ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Press-gr Blogdemasamere.blogspot.com

Advertisement