Ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μπαμπινιώτης έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι το κύριο ζητούμενο για το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι η αυτοτέλεια (αυτοδιοίκηση). Όμως σπάνια δίνει λεπτομέρειες για το πώς αυτός εννοεί την αυτοτέλεια. Η χθεσινή του συνέντευξη στην Απογευματινή ήταν αρκετά διαφωτιστική. Ξεχωρίζω μερικές φράσεις:

«Πρέπει τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με τις εκλεγμένες ηγεσίες τους, να αποφασίζουν για τα θέματα τους»

Άρα, δεν επιθυμεί αλλαγή του τρόπου ανάδειξης πρυτάνεων. Σε άλλο σημείο δηλώνει ότι θα επιθυμούσε μείωση του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές όμως, όπως λέει, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δηλαδή, απλώς ζητάει από το ΥΠΕΠΘ να χαλαρώσει τον έλεγχο, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπαμπινιώτης αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα διαπλοκής, συναλλαγής, και αναξιοκρατίας που υπάρχουν σήμερα στα πανεπιστήμια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τόσο σε αυτήν του τη συνέντευξη όσο και στα πολλά άρθρα που δημοσίευσε τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει ΠΟΤΕ εκστομίσει τη λέξη «αξιοκρατία» (ψάξτε και θα βεβαιωθείτε …).

Παρακάτω, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ατασθαλιών όπως της Παντείου απάντησε:

«… όλα τα άλλα μεγάλα ιδρύματα ποτέ δεν είχαν πρόβλημα ατασθαλιών στη διαχείριση. Διότι, όλα αυτά τα Πανεπιστήμια τα παλιά έχουν διοικητικές υπηρεσίες που περνάνε από πολλά φίλτρα όλες οι αποφάσεις».

Απέδωσε το πρόβλημα του Παντείου στην ελλιπή τεχνικο-οικονομική του υπηρεσία. Πολύ βολική εξήγηση …

Πιό κάτω είπε και το εξής γραφικό: ότι η αυτοδιοίκηση θα έλυνε αυτόματα και το πρόβλημα του ασύλου:

«Εάν το ίδιο το Πανεπιστήμιο είχε την ευθύνη, θα ήταν συσπειρωμένο και δεν θα μπορούσε κανείς εξωτερικός να παραβιάσει το άσυλο. Τώρα, υπάρχει διάχυση και απώθηση ευθυνών και δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση. Και αν, ακόμη, ληφθεί απόφαση για το άσυλο από τις πρυτανικές αρχές, μετά από λίγες μέρες θα ξανάρθουν οι αναρχικοί κι έπειτα πάλι και δεν θα υπάρξει λύση»

Ερώτηση: «Αν είχατε πλήρη αυτοδιοίκηση τώρα, με το θέμα του ασύλου τι θα κάνατε;»

«Θα κάναμε ένα μέτωπο, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, να μην μπορεί κανένας εξωπανεπιστημιακός να ζυγώσει στο Πανεπιστήμιο. Ένα μέτωπο. Αυτό τώρα δε γίνεται, γιατί ο καθένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Δεν το βλέπει κανένας ως προσωπικό του θέμα»

Εδώ γέλασα τρανταχτά. Βλέπετε εσείς λογική στο συλλογισμό αυτό; Γιατί εγώ δεν βλέπω. Τι τους εμποδίζει τώρα να κάνουν αυτό το «μέτωπο» και να απωθήσουν τους αναρχικούς; Χρειάζεται άδεια του Υπουργείου Παιδείας; Τι σχέση έχει η αυτοδιοίκηση με το άσυλο; Τι είναι η αυτοδιοίκηση, ένα μαγικό ματζούνι που θα λύσει όλα τα προβλήματα;

Παρακάτω:

«Στο Π.Α. πλήθος τμημάτων είχε κάνει αξιολόγηση».

Αλήθεια; Που είναι τα αποτελέσματα; Τι είπε η αξιολόγηση για το τμήμα Φυσικής του Π.Α. με τα 120 μέλη ΔΕΠ; Τι είπε για τις αναξιοκρατικές εκλογές μελών ΔΕΠ στο τμήμα Χημείας και τι έκανε αυτός περί αυτού;

Η αυτοτέλεια έτσι όπως την εννοεί ο κ. Μπαμπινιώτης, και πιθανόν και οι άλλοι πρυτάνεις, είναι απλώς άδεια στην ασυδοσία. Η αυτοτέλεια είναι ασφαλώς απαραίτητη, αλλά νοείται ΜΟΝΟ με ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου διοίκησης. Με το παρόν διοικητικό μοντέλο θα ήταν καταστροφική. Όπως γράψαμε στο Κέρδος: «Δυστυχώς, δεδομένων των φαινομένων αναξιοκρατίας, συναλλαγής, διαπλοκής και διαφθοράς στα πανεπιστήμια … αυτοτέλεια υπό το παρόν καθεστώς πιθανόν να οδηγούσε σε περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των φαινομένων. Όμως και το παρόν υπερσυγκεντρωτικό σύστημα όπου το παραμικρό πρέπει να εγκρίνεται από το ΥΠΕΠΘ είναι αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό, και αποτρέπει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα ίδια τα ιδρύματα. Χρειάζεται ένας νέος τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων που να επιτυγχάνει την αποκέντρωση αλλά ταυτόχρονα να εγγυάται και την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, και την υπευθυνότητα.»

ΥΓ1. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπαμπινιώτης παραθέτει τις προτάσεις του και για το εξεταστικό σύστημα. Προτάσεις που «φοριούνται» πολύ τελευταία, όπως ο περιορισμός των επιλογών των φοιτητών, θέματα διαφορετικά ανάλογα με την κατεύθυνση που να τίθενται από τα ίδια τα πανεπιστήμια, κτλ. Το μόνο στο οποίο συμφωνώ είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψη και οι βαθμοί του Λυκείου.

ΥΓ2. Πολύ εύστοχη είναι και η κριτική του κ. Μπαμπινιώτη από τον Χ. Τσούκα στο Βήμα για το ίδιο θέμα.

Advertisements