Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, κάνοντας ταυτόχρονα πρόταση μομφής και ζητώντας εκλογές, θα χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, ως νίκη του κινήματος. Θα «εκτιμηθεί» ότι «υπό την πίεση των κινητοποιήσεων κλπ κλπ, το ΠΑΣΟΚ αρνείται να νομιμοποιήσει τη διαδικασία αναθεώρησης ιδιαίτερα του άρθρου 16» και «αφήνει την κυβέρνηση στο μοναχικό της δρόμο«.

Η αλήθεια απέχει, διότι όλοι γνωρίζουν ότι η τροποποίηση του 16 ήταν και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πάντως δεν είχε ενιαία θέση επί του θέματος, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ορισμένων εκ των (κατά τα media) πρωτοκλασσάτων. Οπότε, ο Πρόεδρος του Κινήματος στην καλύτερη περίπτωση δια των οργάνων που ελέγχει προσωπικά, και πάντως χωρίς να ρωτήσει έστω την κοινοβουλευτική ομάδα, αποφάσισε και ανακοίνωσε τη «γενναία έξοδο». Οι βουλευτές που θα ψήφισαν την αναθεώρηση χαίρονται γιατί δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος που αυτό συνεπάγεται, όπως τουλάχιστον αυτοί το αντιλαμβάνονται. Οι βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν την αναθεώρηση του 16, επίσης χαίρονται γιατί πέτυχαν μια νίκη, και ανανεώνουν το ραντεβού τους με τις απόψεις του Προέδρου για αργότερα. Δεν είναι καταπληκτική η πολιτική;

Βέβαια, και οι κυβερνώντες καλοί έιναι, και δείτε τι συνέβη στη συνεδρίαση της επιτροπής αναθεώρησης όπου κάποιοι δεν ψήφισαν το άρθρο για τα δάση (και πάλι το πολιτικό κόστος που δεν ήθελαν να αναλάβουν είναι ερμηνεία με νόημα) και είδαμε όλοι τι ακολούθησε. Δηλαδή: η αστοχία (;) των χειρισμών της κυβέρνησης έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την εξαιρετική αφορμή που ζητούσε για να φύγει από το διασυρμό στον οποίο θα εσύρετο και από όσα εσωτερικά θα ακολουθούσαν αν συμμετείχε στην ψηφοφορία περί αναθεώρησης.

Το κίνημα, από την άλλη, θα κάνει (εύλογα;) την εκτίμηση ότι πήρε μια νίκη και θα συνεχίσει και δεν αποκλείεται να πετύχει να μη γίνει απολύτως τίποτε μέχρι τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές Μάιο ή Ιούνιο. Τότε, το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει την «ενότητά» του με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας (και μετά θα δουν, όπως πάντα), ενώ η ΝΔ θα παίξει το χαρτί της κατηγορίας του ΠΑΣΟΚ για αποστασία από τις δημοκρατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και άλλα που όντως έχουν κάποιο νόημα. Δεν γνωρίζω τι θα βγάλει η κάλπη, αλλά αν η ΝΔ επικρατήσει (το λογικότερο) θα έχει την εντολή να νομοθετήσει τα πάντα και άμεσα, και ο νέος κύκλος αποτίμησης του πολιτικού κόστους θα ξεκινήσει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα Πανεπιστήμια στην καλύτερη περίπτωση θα έχουν κάνει μια δήθεν εξεταστική σε κάποια ανάπαυλα του κινήματος μέχρι τις εκλογές, ένα κουτσουρεμένο εαρινό εξάμηνο, και θα επανέλθουν στο «δρόμο του αγώνα» με την πρώτη αφορμή μετά τις εκλογές, συνεχίζοντας να διεκδικούν τη στασιμότητα και να την πετυχαίνουν, αφού ούτε η κυβέρνηση ως κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση, δέχονται να αναλάβουν οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Αν, μάλιστα έπρεπε να γράψουν το πρόγραμμά τους με λίγες λέξεις, θα τους εξέφραζε πλήρως το «σκοπός του προγράμματός μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση και να κυβερνήσουμε με τις λιγότερες δυνατές φθορές ώστε να ξαναγίνουμε και να ξαναγίνουμε κυβέρνηση«.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν ξέρω αν οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν οφείλονται σε χειρισμούς του Παπανδρέου, σε νίκη του κινήματος ή αλλού. Ξέρω όμως, ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν

Β.Βεσκούκης, Επ.Καθ.ΕΜΠ.

Advertisements