Επιστολή στην κ. Γιαννάκου, Μάρτιος 2006

Η άνω επιστολή εστάλη στην Υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου στις 17 Μαρτίου 2006. Ουδέποτε λάβαμε οποιαδήποτε απάντηση. Τη δημοσιοποιώ τώρα ώστε να σχηματίσει ο ελληνικός λαός μιά σφαιρικότερη εικόνα για την υφή του «διαλόγου» που έλαβε χώρα τον τελευταίο χρόνο πάνω στο θέμα της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Η «Κίνηση για Μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο» έκανε μιά καλόπιστη προσπάθεια να προτείνει κάποιες ιδέες και να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει τις όποιες συντεχνιακές αντιδράσεις. Η προσπάθεια αυτή οδήγησε σταδιακά στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να λύσει τα μεγάλα, υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά να προβεί σε μιά διακοσμητική μεταρρύθμιση-μαϊμού που δεν θα θίγει, ή θα προωθεί, τα κομματικά της συμφέροντα στο χώρο του πανεπιστημίου. Για αυτό και δεν ήθελε παρεμβάσεις από outsiders.

Όταν πέρυσι η German Scholars Organization έστειλε ανάλογη επιστολή σε στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης, έλαβε πολυσέλιδες απαντήσεις τόσο από την ομοσπονδιακή υπουργό παιδείας όσο και από τους αξιωματούχους του κάθε κρατιδίου. Η διαφορά είναι ότι η Γερμανία είναι μιά πραγματική δημοκρατία, ενώ η δική μας μιά δημοκρατία-μαϊμού.