Η αμερικανή «υπουργός παιδείας» Margaret Spellings συνέστησε πριν από λίγο καιρό μια επιτροπή για να μελετήσει και να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Η τελική αναφορά της επιτροπής βρίσκεται εδώ. Αξίζει να τη διαβάσει κανείς για να δει τον προβληματισμό που υπάρχει στην Αμερική. Μερικές επισημάνσεις:

α) Η παρουσίαση της αναφοράς είναι αξιοζήλευτη. Περιλαμβάνονται σύντομα βιογραφικά των μελών της επιτροπής, βιβλιογραφία, κτλ. Υπάρχει ένας επαγγελματισμός που σπάνια βλέπει κανείς σε κείμενα ελληνικών επιτροπών. Είναι αλήθεια ότι ελληνικές επιτροπές δεν έχουν καμιά γραμματειακή υποστήριξη, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τα πάντα. Π.χ., στην έκθεση της επιτροπής του ΕΣΥΠ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δε δίνονται καν τα ονόματα των μελών της επιτροπής!!! Τι είναι, κρατικό μυστικό; Συγγνώμη κ. Βερέμη, αλλά αυτό είναι απαράδεκτο.

β) Αν και η ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ είναι από τις πιό επιτυχείς στον κόσμο, γίνεται προσπάθεια για περαιτέρω βελτιώσεις. Η επιτροπή είναι ιδιαίτερα θορυβημένη από το ότι οι ΗΠΑ έπεσαν στη 12η θέση όσον αφορά το ποσοστό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί απόφοιτοι κολλεγίου στερούνται βασικών δεξιοτήτων. Εμείς δεν κάνουμε καν τέτοιες μετρήσεις αλλά Έλληνες εργοδότες έχουν επανειλημμένα δηλώσει μη ικανοποιημένοι από την ποιότητα των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων.

γ) Η ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ είναι αποκεντρωμένη. Η επιτροπή δεν υπεισέρχεται σε εσωτερικά ζητήματα, προγράμματα σπουδών, διοίκηση, κτλ., δεν ασχολείται δηλαδή με αυτό που θα λέγαμε «νόμο πλαίσιο» (δεν υπάρχει εδώ τέτοιο πράγμα). Ασχολείται με την πρόσβαση, την πιστοποίηση, τη λογοδοσία, την οικονομική ενίσχυση των απόρων φοιτητών, κτλ.

δ) Θέση της επιτροπής είναι ότι όλοι χρειάζονται μετα-δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αν και όχι απαραίτητα πανεπιστημιακή.

Advertisement