Στην Αμερική η αξιολόγηση των διδασκόντων από φοιτητές μέσω ερωτηματολογίου έχει μακρά ιστορία. Συνήθως τα αποτελέσματα από τα επίσημα ερωτηματολόγια είναι εμπιστευτικά. Λαμβάνονται υπ΄όψη για τη μονιμοποίηση και προαγωγή ενός διδάσκοντα αλλά δεν δημοσιοποιούνται. Πριν ένα-δύο χρόνια όμως έκανε την εμφάνιση του το RateMyProfessors.com. Στην ιστοσελίδα αυτή οι φοιτητές καταθέτουν σχόλια και βαθμολογούν τους καθηγητές τους ανωνύμως και όλα αυτά είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και ελεύθερα στον καθένα να τα διαβάσει. Και πολλά σχόλια είναι βάναυσα!

Υποστηρίζω ένθερμα τέτοιες ανοιχτές, δημόσιες αξιολογήσεις*. Όχι γιατί εγώ προσωπικά τα πάω υπέροχα σε αυτές, αλλά γιατί πιστεύω στην αξιολόγηση και την κριτική, όσο σκληρή και να είναι. Όταν διαβάζω αρνητικά σχόλια από φοιτητές μου με πιάνει αρχικά κατάθλιψη. Αμέσως μετά όμως αρχίζω να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη διδασκαλία μου.

Το RateMyProfessors προς το παρόν καλύπτει μόνο αγγλόφωνες χώρες και είναι ιδιαίτερα ενεργό στις ΗΠΑ. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, είτε σε συνεννόηση με το Ratemyprofessors είτε ανεξάρτητα. Σε αυτό οι ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλία. Να κάτι που θα μπορούσε να κάνει το λεγόμενο «φοιτητικό κίνημα», αν είχε λίγη φαντασία και δεν ήταν τόσο απορροφημένο με τα κομματικά του καθήκοντα. Ιστοσελίδες για συντονισμό των καταλήψεων στήνονται στο άψε σβήσε, αλλά η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει.

* Δείτε π.χ. την πρωτοβουλία για δημόσια αξιολόγηση Ελλήνων βουλευτών από πολίτες που είναι εν μέρει εμπνευσμένη από το RateMyProfessors.