Πριν λίγες μέρες η Καθημερινή δημοσίευσε σ’ένα άρθρο της τις προτάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για ένα καλύτερο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

‘Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Λουκάς Τσούκαλης, αυτοί που αντιδρούν [στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια] είναι «πανεπιστημιακοί που είτε χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο ως πάρεργο είτε δεν κάνουν τίποτε εδώ και χρόνια. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους συνδικαλιστές των φοιτητικών παρατάξεων που χρησιμοποιούν το πανεπιστήμιο για να ανέλθουν, ενώ υπάρχουν φοιτητές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν ένα πτυχίο -έστω ευτελούς αξίας- για να διεκδικήσουν κατόπιν μία θέση εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Ο κύριος Τσούκαλης πρόσθεσε επίσης πως «ο έλεγχος του κράτους να γίνεται στις επιδόσεις των ιδρυμάτων και όχι προληπτικά» τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί ο κρατικός εναγκαλισμός των ιδρυμάτων με ενίσχυση των δομών της αυτοδιοίκησής τους. Ταυτόχρονα, ζήτησε την κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών», τον επαναπροσδιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, το άνοιγμα των ιδρυμάτων στο εξωτερικό, τη δυνατότητα εκμάθησης των αγγλικών εντός του ιδρύματος, τη μεγαλύτερη σύνδεση των ιδρυμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αλλη μια έκθεση που δείχνει ότι το Προσχέδιο αν και δεν θα διόρθωνε όλα τα δεινά, τουλάχιστον κινούταν στη σωστή κατεύθυνση.

Advertisement