Στη Φλώρινα 980 από τους 1000 φοιτητές μπήκαν στο TEI της πόλης με βάση κάτω από το 10 έλεγε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα στο μεσημεριανό δελτίο της Kυριακής! ‘Ενα τέτοιο ΤΕΙ, όπως και πολλά άλλα επαρχιακά ΤΕΙ, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να κοροιδεύει τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί και την κοινωνία που το χρηματοδοτεί.

Όμως οι προύχοντες–δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί και απειλούν με κινητοποιήσεις. Δεν νοιάζοται για την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν νοιάζονται για τους φοιτητές. Nοιάζονται μόνο για τα λεφτουδάκια τους που δεν θα καταλήξουν στις τσέπες τους. Oι φοιτητές είναι για αυτούς νοίκια και θαμώνες στις καφετέριες. Oι προύχοντες παρέλασαν ξεδιάντροπα από την τηλεόραση και δεν βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα για τα παιδιά. Ποτέ δεν νοιάστηκαν να τα αγκαλιάσουν, να τα εντάξουν στις κοινωνίες τους, να τα κάνουν να νοιώσουν φιλόξενα στη πόλη τους. Ξέρουν μόνο να τους νοικιάζουν τα τραγικά διαμερισματάκια τους πανάκριβα. Τόσα χρόνια συνήθισαν να τα αντιμετωπίζουν σαν εγκλωβισμένη πελατεία που δεν καμία επιλογή.

Τώρα η φάμπρικα μπορεί να χαλάσει λίγο και είναι ξαφνικά έξαλλοι. Αυτό το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της επαρχίας, προιόν άθλιας λαικίστικης ψηφοθηρίας, με κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και TEI σήμερα καταρρέει κάτω από το βάρος της φαυλότητας του.

‘Oχι κύροι δήμαρχοι! H καθυστέρηση της ελληνικής επαρχίας είναι και δική σας ευθύνη. Mε την κατασπατάληση των ευρωπαικών επιδοτήσεων, με την αδυναμία στροφής της γεωργικής παραγωγής σε πιο ελκυστικές και αποδοτικές καλλιέργειες, με την καταστροφή του περιβάλλοντος, με την αλόγιστη δόμηση που δημιούργησε τερατόμορφες πόλεις αποκρουστικές για τους επισκέπτες.

Και επιπλέον αυτά όλα δεν έχουν καμμία σχέση με το τι σημαίνει πανεπιστήμιο και εκπαίδευση. Δεν σας νοιάζει, δεν έχετε ιδέα και δεν σας πέφτει λόγος. Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές την τεμπελιά σας, την κακογουστιά σας και την απληστία σας.