Σε σημερινό άρθρο του εκδότη της Ελευθεροτυπίας κ. Θ. Τεγόπουλου διαβάζουμε:

«ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, όσο ισχύει ο σημερινός τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οσο καταδυναστεύονται οι υποψήφιοι φοιτητές με την αποστήθιση, την εξάντληση, το άγχος, τον ανταγωνισμό, την αποβλάκωση. Οσο δολοφονείται στο σχολείο ό,τι πολυτιμότερο έχουν: ο αυθορμητισμός, η πρωτοβουλία, η διάθεση για συνεργασία, η απόλαυση της γνώσης. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των πανελληνίων εξετάσεων (με όποιο όνομα) και η ριζική αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε πραγματική βελτίωση στην επόμενη βαθμίδα. Αλλιώς, μιλώντας συνολικά, όταν τα παιδιά μπαίνουν πνευματικά ράκη στο πανεπιστήμιο, τι μπορούμε να περιμένουμε;»

Αυτό μου θυμίζει 1981, όταν ετοιμαζόμουν να δώσω τις πανελλήνιες εξετάσεις Β Λυκείου και άκουγα την προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Ήξερα κατά βάθος ότι αυτό δε γίνεται, αλλά το άγχος ήταν τέτοιο που με έκανε να ελπίζω. Ήμουν σε φάση «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Υποστήριζα ένθερμα το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, για αυτόν και για άλλους λόγους. Φυσικά, όλοι ξέρουμε τι έγινε. Καταργήθηκαν οι πανελλήνιες και ξαναναστήθηκαν ως πανελλαδικές. Τι εμπαιγμός!

Τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Και τις έχασε ΟΛΕΣ. Γιατί καμιά κυβέρνηση δεν τολμά να βάλει το συμφέρον του τόπου πάνω από το κομματικό και να πει την πικρή αλήθεια στο λαό. Να του πει για παράδειγμα ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός πτυχιούχων σε ένα τομέα, τόσο μειώνεται η αξία του πτυχίου αυτού στην αγορά εργασίας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός άνεργων πτυχιούχων. Ότι μια κοινωνία χρειάζεται και υδραυλικούς, οικοδόμους, οδηγούς λεωφορείων. Ότι η χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή τους πόρους να παράσχει ποιοτική δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε όλους. Ότι πολλά τμήματα που στήθηκαν στο πόδι ενδεχομένως πρέπει να κλείσουν.

Ακόμα δε λέμε να βάλουμε μυαλό. Εν έτει 2006, εκδότης μεγάλης ελληνικής εφημερίδας προτείνει ότι η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων θα επιτευχθεί με την κατάργηση κάθε είδους εξετάσεων εισαγωγής! Ως πότε ο λαϊκισμός, η παροχοκρατία και η προάσπιση συμφερόντων κρατικοδίαιτων συντεχνιών θα περνάει ως αριστερή πολιτική;

Η μόνη ελπίδα είναι ότι κάποιοι αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα ξεκάθαρα. Γράφει ο κ. Πρετεντέρης στο Βήμα:

«Υπ’ αυτή την έννοια το ξεχαρβάλωμα του πανεπιστημίου μπορεί να συντελείται στο όνομα δήθεν προοδευτικών αντιλήψεων ή υποτιθέμενων λαϊκών συμφερόντων, αλλά αποτελεί την πιο βαθιά αντιλαϊκή και αντιδραστική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην ελληνική κοινωνία. »

Γειά στο στόμα σου κ. Πρετεντέρη!