Παρ’όλες τις αρνητικές απόψεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, είμαι αισιόδοξος πως το ΔΙΠΑΕ μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα για τη δοκιμή νέων, καινοτόμων συστημάτων εκπαίδευσης (κατ’αντιστοιχία με τα «πειραματικά σχολεία» και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της 2βάθμιας εκπαίδευσης), ερευνητικής πολιτικής, οικονομικής διαχείρισης, και εσωτερικής αξιολόγησης-διαφάνειας.

Αν και το καταστατικό λειτουργίας του (ιδρυτικός νόμος 3391/05) θυμίζει σε πάρα πολλά σημεία το νόμο 1268/82 που διέπει τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια (πλην του ΕΑΠ), νομίζω μπορούμε να ελπίζουμε πως οι πολιτικοί θα είναι αρκετά πιο ευέλικτοι στο να πειραματιστούν σε αλλαγές στο συγκεκριμένο ίδρυμα πριν τις υιοθετήσουν και στα υπόλοιπα.

Αυτό γιατί εκ των πραγμάτων το ΔΙΠΑΕ θα απευθύνεται ιδίως σε αλλοδαπούς φοιτητές (Άρθρο 4, παρ. 1) όπου ως επί των πλείστων δεν θα έχουν εκλογικά δικαιώματα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να μην απασχολεί την ηγεσία το πολιτικό κόστος ρηξικέλευθων ή σημαντικών αλλαγών. Το μόνιμο προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, κλπ) μπορεί πάντα να γκρινιάζει για τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά αν εξαρχής δοθεί βαρύτητα στη διαφάνεια και την αξιοκρατία έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε ένα ίδρυμα που μέσα σε λίγα χρόνια ν’αποτελεί παράδειγμα προς μίμιση για τα υπόλοιπα του ελλαδικού χώρου.

Όλα αρχίζουν απ’την ίδια την ιδέα! Δεν ξέρω αν τελικά η επίσημη WWW ιστοσελίδα του ιδρύματος θα είναι η http://ihu.gr (International Hellenic University dot GR), αλλά τρέφω ελπίδες για διαφάνεια, διορατικότητα, και σοβαρό έργο απ’την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστούν ίχνη του πανεπιστημίου στο διαδίκτυο.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή πρέπει να ξεκινήσει με το σωστό πάτημα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον λάθη…