Σήμερα διεξήχθη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την ανώτατη εκπαίδευση (πρακτικά). Μερικά σχόλια:

1. Είναι θετικό ότι η κ. Παπαρήγα αναγνώρισε την ύπαρξη μεγάλων προβλημάτων στα πανεπιστήμια και την ανάγκη μεγάλων αλλαγών. Δεν κατέθεσε όμως κάποιες ιδέες για το ποιές πρέπει να είναι οι αλλαγές αυτές. Υπάρχει μεγάλη καχυποψία και παρανόηση στο χώρο της αριστεράς όσον αφορά τη σχέση πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι επιστήμονες του εξωτερικού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευκρίνηση αυτών των ζητημάτων. Και ο κ. Αλαβάνος αναγνώρισε την ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς, αλλά από την άλλη φαίνεται να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή. Και είπε και το ανεκδιήγητο, ότι αντί το πανεπιστήμιο να προσαρμοστεί στην αγορά, πρέπει η αγορά να προσαρμοστεί στο πανεπιστήμιο! Από τους δύο, μου άρεσε περισσότερο η ομιλία της κ. Παπαρήγα, η οποία είχε και την πιο αστεία ατάκα, εκει που αναφέρθηκε στους Lordi.

2. Διάβασα με ικανοποίηση τη μνεία του κ. Παπανδρέου στις προτάσεις της «Κίνησης για μεταρρύθμιση». Πραγματικά, το γεγονός ότι δε λάβαμε ούτε μια τυπική απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας είναι ακατανόητο αν όχι ανεπίτρεπτο. Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις που αξίζει να συζητηθούν. Αναρωτιέμαι όμως, γιατί δεν βρίσκει την τόλμη το ΠΑΣΟΚ να κάνει και λίγη αυτοκριτική. Ήταν κυβέρνηση για 20 χρόνια και η κακή κατάσταση των πανεπιστημίων είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Ένα mea culpa θα το εκτιμούσε νομίζω ο ελληνικός λαός και θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή πλεύσης.

3. Από την ομιλία του κ. Καραμανλή εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις της επιτροπής του ΕΣΥΠ. Είπε επίσης ότι θα ενισχυθεί η αυτονομία των ΑΕΙ. Αναμένουμε λοιπόν τις λεπτομέρειες. Γιατί «ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες» που λένε οι αγγλόφωνοι.