Όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του πανεπιστημιακού συστήματος στην Ελλάδα θα βρουν το βιβλίο «Η Παλίμψηστη Εξουσία: Κράτος, Πανεπιστήμιο και Εκπαιδευτική Πολιτική στην Ελλάδα» του Νίκου Παπαδάκη πολύ ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρεται στο portal του Εκδοτικού Οίκου το βιβλίο μιλάει για τις δυο μεγάλες περιόδους τριτοβάθμιας εκπαιδευτικής πολιτικής: απ’τη δεκαετία του ’30 και το 50ετή νόμο 5343/32 μέχρι τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Νόμου-Πλαισίου 1268/82 που διέπει σήμερα τα πανεπιστήμια.

Το βιβλίο μου πήρε λίγο χρόνο να το διαβάσω καθότι είναι αρκετά μεγάλο και σε ορισμένα σημεία δυσνόητο, αλλά αποζημιώνει με το παραπάνω καθώς εμπεριέχει πάρα πολλές ανέκδοτες ιστορίες γύρω απ’τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονταν (και παίζονται!) εξαιτίας της αίγλης του τίτλου Καθηγητή ελληνικού ΑΕΙ. Εξηγεί με γλαφυρό τρόπο τις αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων (διδακτικού προσωπικού, φοιτητών, πολιτικών, κλπ) πριν και μετά από τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δε νομίζω αυτή τη στιγμή να κυκλοφορεί κάτι καλύτερο και πιο αναλυτικό σχετικά με την ιστορία των νομοθετικών πράξεων και κοινωνικών φαινομένων που τελέσθηκαν κατά τις παραπάνω περιόδους.

Ίσως κάποιοι να το βρουν χρήσιμο ώστε ν’αποφεχθούν και τα ίδια λάθη…