Σήμερα ανακοινώθηκε η «νέα» ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:

Το Βήμα
Καθημερινή

Επανήλθαν στη θέση τους ο πρόεδρος (Δ. Βλάχος) και 4 αντιπρόεδροι ( Σ.Γκλαβάς, Ναπ. Μήτσης, Στ. Τζέπογλου και Ι. Δαγκλής) και απομακρύνθηκαν τρία μέλη του παλαιού Δ.Σ. (Ε. Μπότσαρη, Π. Μπερερής και Κ. Στεφανίδης).

Απορίες:

1. Η παραίτηση του Δ.Σ. υποτίθεται ότι ζητήθηκε εξαιτίας του κακού χειρισμού του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Να υποθέσουμε ότι για αυτό ευθύνονται οι 3 απομακρυθέντες και όχι ο πρόεδρος και οι άλλοι 4;

2. Ο κ. Δημήτρης Βλάχος είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων του ΑΠΘ. Με ποιά κριτήρια τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΠΙ; Γιατί αυτός και όχι κάποιος άλλος από τους 10,000 Ελλαδίτες πανεπιστημιακούς; Έχει κάνει κάτι ξεχωριστό; Πουθενά δεν μπόρεσα να βρω το βιογραφικό του. Μήπως ανήκει και αυτός στην «παρεούλα» της Θεσσαλονίκης; Ρωτάω, δεν ξέρω.

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να απαιτούμε αιτιολόγηση των διορισμών; Δηλαδή, όπως απαιτείται αιτιολόγηση της ψήφου ενός εκλέκτορα στις εκλογές μελών ΔΕΠ, να απαιτείται και αιτιολόγηση από υπουργούς για τις επιλογές προσώπων που κάνουν (και δημοσιοποίηση του βιογραφικού τους). Βέβαια υπάρχουν και πιό δραστικές λύσεις: σε κάθε θέση να υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη, να κάνει αίτηση ο κάθε ενδιαφερόμενος, και να κρίνεται από διακομματική επιτροπή με προεδρεύοντα τον αρμόδιο υπουργό.